Gréckokatolícke biskupstvo sa dištancuje od iniciatívy farnosti v Telgárte

12.12.2004 Celý región

Gréckokatolícke biskupstvo v Prešove sa dištancuje od podpisovania rôznych petícií, ktoré nikdy neboli a nie sú cieľom a cestou Cirkvi. Uvádza sa to vo vyhlá...
Gréckokatolícke biskupstvo v Prešove sa dištancuje od podpisovania rôznych petícií, ktoré nikdy neboli a nie sú cieľom a cestou Cirkvi. Uvádza sa to vo vyhlásení z 8. decembra ako reakcii biskupstva na iniciatívu farnosti v Telgárte a jej duchovného správcu ponúknuť spoločenskú záruku za odsúdeného Mikuláša Černáka.

Prešovský eparcha Ján Babjak v reakcii konštatoval, že farár nemôže konať ako súkromná osoba a má rešpektovať spoločensky uznané princípy. V tomto zmysle mal s ním aj osobný rozhovor.
Vo vyhlásení sa konštatuje, že \"prvým a posledným cieľom cirkvi je spása človeka\". Cirkev sa modlí za všetkých ľudí, aj za tých, ktorí sú vo väzení a trpia. Nikoho neodsudzuje, všetkým chce sprostredkovať spásu. \"Túto skutočnosť prijímame na základe Božieho slova, \" zdôrazňuje sa vo vyhlásení.
Cirkev slúži spomenutému cieľu cez vysluhovanie sviatostí, cez ohlasovanie Božieho slova a cez modlitbu. Tou najkrajšou a najúčinnejšou modlitbou je obeta Ježiša Krista na Golgote, ktorú Cirkev sprítomňuje na oltároch nekrvavým spôsobom pri slávení každej svätej liturgie.
(jj)
 

Vyberte región